Venter på måren

Venter på måren

Tekst/foto: Jens Ludvig Larssen

Publisert 19.04.2014:

Her er en liten oppdatering over aktiviteten på foringsplassen.  Det viktigste først: Jeg har ennå ikke sett snurten av måren! Fiken og honning forsvinner i rykkvise napp, så den er da i hvertfall på besøk en gang i blant. Ei jerpe som nylig ble hengt opp er også fortært. Det er riktignok ikke sikkert det er måren som har tatt jerpa, ettersom slikt kjøtt er snacks også for rovfugler og kråkefugler. Som før fyller jeg tiden i kamuflasjen med fotografering av foringsplassen for småfugl og ekorn.

I går satte jeg på ei vidvinkellinse og plasserte kameraet inntil foringsplassen slik som bildet over til høyre viser. Det gir andre perspektiver på bildene. Kameraet har innebygd wi-fi og kan kobles opp mot smarttelefonen min vha en app som heter EOS remote. Jeg satt derfor i kamuflasjen og brukte telefonen som fjernkontroll for å ta bildene. På telefonen ser jeg et skjermbilde av bildeutsnittet i sanntid, og man trenger derfor ikke å se foringsplassen for å vurdere når bildet skal tas. Dette er likevel å foretrekke for å få rask reaksjon. Jeg fotograferer nesten alltid med blenderprioritet, og jeg kan da justere blender, eksponeringskompensasjon og ISO på telefonen. Fokusering vha telefonen er noe tregt så jeg valgte derfor å fokusere på forhånd. Responsen når jeg trykker på utløserknappen på telefonen er imidlertid lynrask. Rekkevidden mellom kamera og telefon er også veldig god.

"Dompaps air force" sveiper over foringsplassen. Bildet er tatt med EOS remote, brennvidde 40mm.

Publisert 03.03.2014:

I vinter har jeg hatt en foringsplass i marka for mår. Der forer jeg med søtsaker som fiken og honning, samt noen hønsefugler hentet fra bunnen av fryseren med ukjent holdbarhet. Jeg har så langt ikke sett snurten av måren, men jeg tror den iblant er på besøk ettersom det minker jevnt og trutt på fiken. Måren er i hovedsak nattaktiv så jeg må nok ha litt flaks for å treffe på den i fotolys. For at tiden ikke skal bli for lang i kamuflasjen, så har jeg i tillegg en foringsplass hvor jeg legger ut solsikkefrø og meiseboller til fugl og ekorn. Begge foringsplassene er i fotoavstand fra samme kamuflasje. Bildet av kamuflasjen er tatt i februar, så det er dårlig skiføre til foringsplassen.

 

Måren fores med kjøtt, fiken og honning

Luggum kaffekopp!

Her er noen av gjestene på foringsplassen:

Don't mess with me: