Sommer for de små

Sommer for de små

Tekst/foto: Jens Ludvig Larssen

Publisert 29.06.2013

Sommeren er her. Det er ikke bare pattedyra som livner opp da...

Bildet viser en blåvinget vannymfe. Den blå farven tydeliggjør at dette er en hann ettersom hunnen har en mer brunaktig farge på vingene.

På skikkelige godværsdager kan man finne disse nymfene ved bekker som flyter langsomt, gjerne med sandbunn. Hannene har territorier på ca 3 kvadratmeter som de forsvarer mot andre hanner.

Kommer det derimot en hunn er hun svært velkommen...

Humla regnes som svært viktig for pollenisering av planter. På bildet er det skogstorkenebben som nyter godt av dette.

Humla har brodd og kan stikke når den er truet. Stikket kjennes ut som en sviende smerte, og dette har ført til at mange feilaktig mener humla "brenner" istedet for å stikke.

Humla er mest å se på godværsdager, ettersom den må ha en indre temperatur på minimum 30 grader for å kunne fly.

Bildet nederst:

Takkvingeren er en dagsommerfugl som består av mange underarter som er svært like. Denne heter egentlig Clossiana Euphrosyne og er en vanlig art i Norge fra lavlandet og opp til 2000 m.o.h.

Sommerfuglene tilhører gruppen innsekter, og bare i Norge er det påvist ca 2200 sommerfuglarter. Øynene på sommerfuglen kalles for fasettøyne og består av mange hundre til flere tusen sekskantede enkeltøyne. De nattaktive har i tillegg øyne i pannen. Kun 5% av sommerfuglene er dagaktive, men det er de som har de fineste fargene.