Rype

Rype

Tekst/foto: Jens Ludvig Larssen

Publisert 14.05.2012

Rundt månedsskiftet april/mai er det mye spennende som foregår i naturen. For min del er det tiurleik i skogen og rypespill i høyfjellet som lokker mest. En stor bonus på sistnevnte er at det også ofte gir flotte skiturer. Jeg valgte derfor også i år å prioritere rypespill i høyfjellet fremfor tiurleiken.

Under rypespillet er det rypesteggen som gjør seg attraktiv gjennom spill og markeringer overfor rypehøna, i håp om å få føre genene sine videre. Rypehøna legger deretter 9-14 egg i et reir på bakken i løpet av mai. Rugetiden er ca 3 uker, og ungene er flyvedyktige to uker etter at de blir klekket.

Rypene er egentlig ikke så gode til å fly. De er derfor svært utsatt for rovfugl så snart de er på vingene. Jeg har selv opplevd dette da jeg under jakt skremte noen ryper opp på vingene. En rovfugl fikk øye på rypene og et nervepirrende kappløp utspant seg hvor rovfuglen var raskest. Dette er en av grunnene til at rypa velger å trykke (ligge i ro) når den oppdager fare.

Det blir spennende å se statistikken for siste års jakt som frigis 8. august. Etter mange år med nedgang i antall felte ryper ble jaktåret 2010/2011 en real oppsving, faktisk hele 19% økning i forhold til bunnåret 2009/2010. Forhåpentligvis fortsetter trenden.