Snåsafjella

Snåsafjella

Hovedtur ble nedtur

Tekst: Bård Bakås

For første gang i Larbaks historie ble årets hovedtur en skikkelig nedtur. Denne gangen ble vinden vårt store problem, så nå vet vi hvordan det er å bli liggende værfast i en lengre periode. Ny erfaring for oss da timene sneglet seg avgårde mens vi ble liggende i soveposen i teltet å høre på den blafrende teltduken time etter time.

Turen i år skulle foretas i Snåsas villmark mot grensen til Sverige, og vi hadde beregnet en tur fra mandag til søndag hvor vi så frem til mye tid i kanoen, mye fisking, fine kvelder rundt leirbålet på kveldene og nye områder å oppdage for oss. Planlagt rute var å padle Grønningen, Langvatnet, Raudtjønna, Gjevsjøen,  Holderen, Skjelbreien og så Grønningen tilbake til bilen, men som sagt, det er ikke alltid det går som planlagt. Her er referat fra årets tur slik som den ble.

Mandag.

Kom til Grønningen utpå ettermiddagen i fint vær, stille vann og fin utsikt innover villmarka mot Sverige. Padling på Grønningen i stille vann, en del hytter til å starte med, men mindre folk og hytter etter hvert. Gikk i land der elva fra Langvatnet kommer ned til Grønningen. Alt for lite vann i elva for å dra kanoen så nå ble det bæring. Hundene fikk hver sin kløv og vi lastet på oss tunge sekker for bæringen opp til Langvatnet. Vi gikk på den østre siden av elva, litt myr til å starte med men etter hvert fin sti. Fant en leirplass ikke langt fra elveoset på Langvatnet, og når all bagasje og kano var båret opp var kvelden allerede kommet og mørket la seg over oss. Kvelden var magisk med fullmåne, stille men kaldt. Tror ikke det var mange varmegrader. Vi gledet oss til å fortsette i morgen.

 Foto:Jens L. Larssen

Tirsdag.

Våknet tidlig med at det blafret faretruende i teltduken. Gikk for å se og det ble et nedslående syn. Langvatnet var forvandlet fra et idyllisk stille vann til et sint og bølgete lite monster. Hele sjøen var hvit av store bølger i den sørøstlige vinden. For en nedtur, det sa seg selv at padling i Allyen var fullstendig uaktuelt. Vi gjorde om noe på den brukte bålplassen slik at vi fikk i oss frokost med nykokt varm te. Kort fortalt ble dagen brukt til å irritere seg over været, ligge å småsove i teltet og sjekke kartet. Humøret ble dårligere etter hvert som vinden økte og temperaturen sank. Snakket med to lokale karer som lå i et båthus like ved. De var her oppe for å legge garn, men kom seg ikke utpå sjøen. De hadde prøvd men måtte snu og da sier det seg selv at vi ikke tok sjangsen med kano.

 Foto: Jens L. Larssen

Onsdag.

Har vært våken flere ganger i natt for å lytte etter vinden, men den er heller værre enn bedre. Fiske er umulig fra land i denne vinden, gikk en tur på høgda bak Langvatnet og fikk fin utsikt østover mot Raudtjønna og Gjevsjøen. Det blåser så mye at det nesten er utrivelig, mørke skyer står i kø og hjelper ikke på humøret. Fikk ringt hjem og gitt beskjed om at vi har det bra men ligger værfast. Tilbake i leiren har vi rådsmøte. Nå har det gått så lang tid at ruten om Gjevsjøen forkastes. Ruta kan bli fra Raudtjønna og ned til Skjelbreien, men da må vinden stilne og slik ser det ikke ut nå. Vi tar en tøff avgjørelse. Vi pakker leir og snur for å bære all bagasje og kano ned til Grønningen igjen. Ingen av oss er særlig lysten på denne etappen, men Jens er nå så gira for å prøve fisken at dette ser vi nå som eneste mulighet. Tilbake på Grønningen etter bæringa padler vi ikke mange meter før vi finner leirplass på en liten odde ikke langt fra elva fra Langvatnet. Været er her mye bedre og sjøen ligger omtrent stille. Det er helt enkelt godt å slippe å høre vinden og bølgene fra Langvatnet lengre. Hodet får hvile. Ny leirplass etableres, middag ordnes og mye tørr ved hentes til kveldsbålet. Så skjer det endelig. Jens står å kaster med en blank sluk rett ved leirbålet da det hugger til. "Denne er det størrelse på" sier Jens. Ser den gamle stanga stå i en kraftig bøy og bremsen lager den herlige lyden som den bare gjør når storfisken er på. Jeg henter videokameraet og starter filminga. Hele seansen blir lagret for all ettertid og opp av vannet drar Jens etter ca 10 minutter en nydelig ørret på nøyaktig 2 kg. "Steike Jordsetten" er det kraftigste uttrykket som kommer av den stolte fisker. Dette veier opp for mange timer i teltet. Slik fangst på stang er ikke dagligdags for oss i Larbak og jubelen og gleden varer lenge.

Snurr film:

Kvelden nytes ved bålet så lenge vi kan, men selv under tarpen blir det for kaldt og regnet gjør at også i kveld blir det tid for soveposen ikke alt for sent.

 Foto: Bård Bakås

Torsdag

Været noe lettere enn i går kveld, det blir fisking i området rundt leiren men ingen flere storfisk. Hundene får litt ekstra mat og vi setter oss i Allyen for å dorge med sluk og spinner utpå sjøen. Padlinga går innover Grønningen og etter ca 2 km forandres sjøen til et kjempefint padleområde. Det blir smalere og terrenget rundt oss minner faktisk litt om Revapassasjen i Femundsmarka. En stor elg står og beiter oppi lia et stykke fra oss. Vi padler helt til utløpet av Grønningen og rusler litt nedover stien mot Skjelbreien. Her ser vi nedover mot Holderen og områdene rundt. Får litt ekkel følelse i magen da vi ikke klarte å ta denne rundturen som var planlagt. Padlinga tilbake ble et lyspunkt da vi kom i kontakt med fiskeørn. Noen bilder ble tatt og i alle fall en opplevelse rikere. Padlinga tilbake mot leiren ble foretatt med dorging av sluk etter kano men ikke et napp. Kvelden ble brukt til middagslaging, fileterer store ørretstykker og steker i panna med mye krydder og sitron. Stort lyspunkt. Hva gjør vi videre? Vi ble enige om hvis dårlig vær så pakker vi sakene og setter kursen hjemover.

 Foto: Jens L. Larssen

Foto: Jens L. Larssen

Fredag

Våkner av regn mot teltduken, skyene henger faretruende lavt i åsene og det blåser lett bris igjen. Valget blir ganske enkelt, selv om vi kan være i to dager til ser vi ingen vits i å bli lengre. Vi padler siste bit av Grønningen og pakker bilen for så å kjøre hjemover. Vi må bare innse at årets tur ble en nedtur.

Konklusjon:

Nå vet vi hvordan det er å ligge værfast, vi vet hvordan planer kan bli endret drastisk uten at man vil det, men lyspunkter finnes; en 2 kg ørret, kjempegod stekt ørret, fiskeørn i telelinsa, fin kanotur på torsdag, slipper å bli solbrent og ikke myggplage.