Forberedelsene til vinteren

Forberedelsene til vinteren

Tekst og foto: Bård Bakås

Publisert 22.11.2013

Trening på en av de mange skogsvegeri Haltdalen

Vanning må til. Særlig Cash må ha mye vann for å fungere optimalt.

Bildet nedenfor:

Line sammen med Tekk og Bris. Disse to hundene er det store forhåpninger til. De er ennå unge og fulle av vilje og pågangsmot, og har mye å lære

Cash er en stayer i spannet. Han har litt lav frekvens, men dette oppveies av stor styrke og pågangsmot

Nok en vinter står for tur, og som for resten av de som driver med hundekjøring venter vi på snøen. Barmarkstreningen er godt i gang selv om vi ikke har så mange km i høst som vi hadde i fjor på samme tid. En av årsakene er at Line ikke får kjøre vogna alene lengre da hun ikke klarer å holde igjen hvis noe skulle skje. Det har vist seg at ekvipasjen blir for lett, selv med ballast på 40 kg på vogna ble dette med å stoppe da hundene fikk se elg en noe farefull opplevelse. Så da er konklusjonen at far er med og at vi bytter på å kjøre og å være passasjer.

Hundene våre i denne sesongen er:

Anka, kommende leder som gir alt. Hun er ikke utlært når det gjelder møte av andre hunder og passeringer, men er flink til å holde fart og er ivrig hele tiden. For å lære henne enda mer har vi vært så heldige å få tatt over den pensjonerte lederhunden Scary fra Marius Moholt. Hun er tryggheten selv der fremme og holder igjen Anka om noe skulle skje. Selv om hun nå er 8 år, vil hun nok bli løpende med Anka i front i vinter. Scary trenger mye trening for å komme i gammel god form, men det håper vi å kunne få til.

I midten av vårt 6 spann løper tvillingene Tekk og Bris. Begge er voldsomt ivrig, nesten for mye. Hvis de ikke blir tatt ut av hundehengeren tidlig, river de nesten hengeren og starter intern slosskamp. Dette er noe vi må jobbe mer med slik at de ikke maser seg ut før start. Bris er den som intenst prøver å ta over som sjef i spannet og som jeg vil tro, blir en kommende lederhund. Hun går litt sammen med Scary for å lære.

Bakerst løper gutta boys, Cash og Chris. Store og sterke som bjørner, men vi må trene mer for å få de til å holde høyere fart. De løper i sitt eget tempo, men kan til gjengjeld holde dette i timevis. Cash er vel intens og holder et høyt volum før vi starter. Han blir fort tørst, men etter å ha fått vann ganske tidlig, kan han løpe og løpe. Chris er roligheten selv. Når han kommer ut av hengeren står han og ser seg rolig rundt og skjønner ikke hvorfor de andre holder slikt voldsomt spetakkel. Står pent på lina til starten går og virker egentlig totalt uinteressert i å være med å løpe. Men når starten går, løper han konstant med stram line. Aldri noe tull eller fanteri med den karen.

Med på våre daglige turer er også lille Vierma. Hun er ivrig på å være med selv om trekkraften ikke er all verden. Vierma ligner en grå elghund i fasong. Hun er kortføtt og overvektig selv om vi prøver å begrense matinntaket hennes. Hun løper lett 2 mil men vi ser at hun ikke er i samme klasse som resten av gjengen. I vinter blir hun nok trekkhund foran en av oss på skitur.

Våre treningsmetoder er utenom å ha med hunder på gåturer i marka, å bruke hundekjørervogn. Vi har ei gammel vogn som jeg tror er laget i Italia. Modifisert med skivebremser foran og dårlige trommelbremser bak. Mulig å sitte foran for passasjer. Vogna har slitte knastedekk og har en gang i høst vært på reparasjon da en sveis løsnet og vogna gikk i to. Ved glatte veger eller is, bruker vi rett og slett bilen bak hundespannet. Dette er en dårlig løsning synes vi selv, da kontakten med hundene blir for dårlig og det blir til at hundene får hjelp i for eksempel oppoverbakker.

Vi har i høst vært lite utsatt for skader, heldigvis. Sår og blødninger på labber har vi hatt og noe oppkast som vi tror er for mye mat før trening. Det som bekymrer oss er at avføring fra Bris virket noe rød på siste tur, men det virker ikke som hun er syk. Dette vil bli fulgt opp fremover.

Andre helga i november var Line på Røros på rookie kurs del 1. Dette kurset må hun gjennomføre for å få starte i Femundløpet jr.. Nå har det vært planlagt i 2 år før uten at det ble noe av. Så i vinter håper vi at hun er klar og klarer å gjennomføre. Nå mangler det kun snø for at den riktige treninga kan starte.