Femundløpet jr 2014

Femundløpet jr 2014

Tekst: Bård Bakås

Publisert 08.02.2014

Se resultater på Femundlopet.no

FjellTV filmet innkomsten til Line og Aud, se den her

Det ble et langdrygt Femundløp for Larbak sin deltaker. Line hadde et mål med hele konkurransen, og det var å komme til mål med alle sine seks hunder skadefrie. Det klarte hun med glans, selv om det tok på tida.

Spannet bestod av Scary på 9 år og Bris på 1,5 år i tet, Tekk 1,5 år, Labben 4 år (stedfortreder for Anka), så Cash og Chris 4 år som gikk bakerst.

Da Anka har blitt tynn og ikke vært i form etter Gruveløpet, fikk vi låne Labben, reservehunden til Marius Moholt like før start. Hundene som aldri har sett hverandre før, kikket bare på hverandre før starten gikk. Et slikt oppstyr har de aldri opplevd før. Musikk, mye folk, tv team og fotografer helt opp i trynet var nytt. Starten gikk fint og den krappe høyresvingen øverst i Kjerkgata, som Line grudde for, ble fint kjørt igjennom.

Etter å ha tatt igjen Aud Kristin Bjørgum, som var avtalt på forhånd, kjørte de løpet sammen hele veien. En lang og tung etappe på 9 mil med motvind i 3 mil på selve Femunden, gjorde at det gikk 11 timer før de kom til første sjekkpunkt Tufsingdalen. Da hadde de stoppet og bremset mye for å slippe forbi de store spannene som kjørte det lange løpet. Det var litt moro å bli hilst og heiet på av Sørli, Monsen, Ekran og gjengen når de kjørte forbi.

På Tufsingdalen var det 6 timers obligatorisk hvile. Her ble hundene lagt i halm, foret, massert og kost med. Veterinærene kontrollerte alle hunder grundig, men fant ingen som var skadet eller utkjørt. Jentene fikk skryt av hundestellet. I tiden mellom kontroll og foring av hundene fikk jentene tid til mat, dobesøk og to timers søvn før de startet opp igjen.

Fra Tufsingdalen og opp mot Narskaftet på turen til Tolga ble de møtt av uværet. Ingen spor å kjøre etter og vanskelig å se stikkene. De brøytet løypa selv og klokka 1543 ble de klokket inn i Tolga. Da hadde de brukt nesten syv timer i styggværet. Det var godt å komme inn og få varme i kroppen etter foring og hundestell. Igjen var veterinærene fra Alaska meget fornøyd med hundene.

Etter planen skulle de ut igjen kl 12.43, så de stellet og gjorde seg klar, men like før start fikk de beskjed om at de ikke fikk kjøre ut pga uværet i fjellet. Etter mye om og men fikk de klarsignal rundt midnatt, men de diskuterte dette med erfarne hundekjørere (Per Mjærum) og ble enige om å vente på dagslys. Det var for at de unge hundene og lik ens kjørerne skulle få en god førstegangsopplevelse og bedre mulighet for å komme til mål. Da ble det ikke kjørt ut før klokka 9 på søndag morgen. Så de hadde hvilt i 17 timer i stedet for 6.

Over fjellet fra Tolga til Narbuvoll var det full storm og snøfokk, så løypa var ikke bedre enn natta før. De kom seg over etter mye basking i dypsnø, vind og uten scooterspor og klokka 17 kom de til mål i Røros.

Her var det stort oppmøte av løpsledelse, familie, venner og journalister. Til og med Race marshall Roger Legaard var til stede og fikk se jentene komme side om side hvor de holdt hverandre i hendene over målstreken med sine siberian huskyer i det magiske lyset. Må innrømme at det var flere som var blanke i øynene da dette utspant seg samtidig som Femundløpets egen melodi "When heroes are made" ble spilt.

Dette med å fullføre et slikt løp med alle hunder i spannet er en god prestasjon når været og løypa ble som det ble. Men den aller største helten her er nok den 9 år gamle lederhunden Scary. Flere ganger hadde hun ledet resten av gjengen på rett spor, selv om øynene på henne og de andre hundene iset igjen og Line måtte frem og tørke de. Dette er en hund som det bare finnes noen få av i hundekjørerverdenen. Alltid glad, aldri usikker og har en fantastisk evne til å motivere sine artsfrender i spannet. Vil også berømme Bris, som bare er 18 mnd gammel og gikk i tet under hele løpet. Kanskje blir det Scary sin arvtager. En ting er sikkert, den dagen Scary ikke klarer mer blir tung.

Eldre saker om årets Femundløp:

Vinnerne av årets Femundløp er kåret!

Tekst: Jens L. Larssen

Publisert 03.02.2014

Som kjent er det tre klasser i årets Femundløp, men det ble hele fem vinnere. Her er oversikten:

F600: Robert Sørlie

F400: Roar Kvilvang

Junior: Anette Børve Hernes

Mest magiske øyeblikk: Line Rønning Bakås og Aud Kristin Bjørgum

Den Larbakoppnevnte klassen Mest magiske øyeblikk har fått sitt navn etter inspirasjon fra denne videoen som ligger ute på Femundløpets facebookside (velg fullskjermvisning hvis feil i avspillingen).

Der finnes også annet stoff med Line og Aud, samt et intervju med handlerne Bård og Auds far.

Årets Femundløp er i gang:

Tekst og foto: Bård Bakås

Publisert 31.01.2014

Her er noen ord som Bård sendte meg før han og Line dro til Røros:

 

Femundløpet er Europas største langdistanseløp i hundekjøring. Røros har som vanlig start og målgang, med start i Bergmannsgata og mål på Malmplassen. Også i år er det tre klasser. Den største er Åpen klasse (12 hunder, 600 km), deretter Begrenset klasse (8 hunder, 400 km), og til slutt juniorklassen for aldersgruppen 15-18 år (6 hunder, 216 km). Juniorklassen er også norgesmesterskap i år. Løypene er i utgangspunktet de samme som før med start på Røros, over Storwarts, ned til Skjevdalen, forbi Langen, langs Femunden og inn til Tufsingdalen. Juniorene dreier så nordover og kjører til Tolga, før de snur og kjører inn til Røros. For de to største klassene går løypa videre mot Drevsjø over Søvollen og til Tynset. Der kjører åpen klasse over mot Folldal og Grimsbu, mens begrenset klasse kjører mot Tolga og Røros.

I dag gikk starten for årets Femundløp. Juniorklassen fikk åpne ballet med start fra klokka 16, deretter gikk starten for Åpen klasse. Bård er nå travelt opptatt som handler for Line (bildet til høyre), som var siste startende i juniorklassen.

Favoritter er alltid vanskelig å si, men noen går igjen og noen kommer opp som overraskelser.

Åpen klasse:

Ralph Johannessen er alltid å regne med sammen med Arnt Ola Skjerve og Birgitte Næss Wærner. Lars Monsen trosser flottsykdom og har kjørt bra løp i vinter, det samme har Nina Skramstad gjort. Team Brennodden med gubben selv i spissen vil også helt sikkert hevde seg.

Begrenset klasse:

Fjorårets vinner Elisabeth Edland må vi alltids ta med, men her er det mye verre å tippe. Førstegangskjører Amund Kokkvold skal ikke glemmes, han vil komme i teten men om det blir allerede i år er vanskelig å si.

Juniorklasse:

Her er det mange kjørere som kan kjøre like godt som i de større klassene, men som pga alder ikke kan kjøre annet enn juniorklasse. Dette er for eksempel Marcus Kampesveen som vant Gausdal maraton jr.. Vil også nevne Torjus Mortensen Bakk og Helle Seiertun Bjerke.

Larbak villmarksopplevelser er indirekte med i år. Line skal for første gang prøve seg i juniorløpet. Hun ble kvalifisert etter å ha kjørt rookiekurset på Gruveløpet nå i januar. Hvordan dette vil gå er helt åpent. Hundene virket slitne etter at vi kom hjem fra Gruveløpet, og noen hadde diare og dårlig matlyst.

Det har også i vinter vært håpløse treningsforhold pga ingen snø, men hun stiller nå til start. Line kjører renrasede Siberian Husky og har avtalt å kjøre sammen med Aud Kristin Bjørgum fra Stjørdal. De kjørte også siste del av Gruveløpet sammen.

Vi er litt redd for å kjøre unghundene for hardt, Line har to tisper som så vidt er 18 mnd på startdagen. Jeg har ingen som helst forhåpning om å hevde meg, sier Line, men det hadde vært en personlig seier for meg å komme i mål.

 Line kjører i Hessdalsfjella