Femundløpet 2013

Femundløpet 2013

Tekst: Bård Bakås

Foto: Jens Ludvig Larssen

Publisert 29.01.2013

Se femundløpets hjemmeside for resultater og omtale av Femundløpet 2013

Her er Bårds betraktninger før løpet:

Da er det ikke lenge til Femundløpet 2013 igjen skal foregå. Larbak er også i år involvert ved at Bård er med i arrangementskomiteen og blir i start- og målområdet på Røros.

Nytt i år er at alle starter i Kjerkgata midt i Røros sentrum. De som er først ut er juniorklassen som starter midt under åpningsseremonien torsdag 31. januar. Her blir det mye liv og røre. Juniorklassen er også prøve NM.

For å starte i juniorklassen må kjørerne ha kvalifisert seg gjennom et annet langdistanseløp, eller de må gjennom et rookie kurs som ble holdt 2 uker før løpet. Disse juniorkjørerne er noen råskinn til å kjøre. Hvis vi ser litt på favorittene er de lokale kjørerne Amund Kokkvold som kjører hunder fra Sigrid Ekran og Niclas Rogne med hunder fra Petter Swift favoritter fra vår side.

Årets utfordring for alle kjørere ser ut til å bli å forsøke å holde utstyret i orden til en hver tid. På grunn av ekstremt lite snø vil det gå hardt utover sledebelegg og bremser. Det vil bli mye styring unna tuer, steiner og issvuller, og sikkert også hardt å være hundepoter på slikt underlag.

Fra starten i Bergmannsgata i 2011

F600 starter på fredag fra kl. 1600. Da er det bare å komme og få med seg Europas beste hundekjørere i langdistanse. Våre favoritter er Ralph Johannesen, Sigrid Ekran, og kanskje Robert Sørlie. Robert har ikke hatt optimal oppkjøring før løpet pga operasjon i ei skulder, men man vet aldri. Utfordrerne her er ikke minst Lars Monsen som vant Hallingen, hurtigtoget fra Rennebu Arnt Ove Skjerve, og Nina Skramstad som ble nr. 2 i Hallingen. Vi vil også heie ekstra på Marius Moholdt fra Trondheim. Håper han får en fin tur med sine siberians, men som likt mange andre har også han lidd av snømangel og dårlige treningsforhold hittil i vinter. Men han er seig, det viste han i fjor da han fullførte det lange Finnmarksløpet.

F400 er etter vår mening mer åpent. De starter på lørdag fra kl. 1100. Her er det mange som kan knive om de første 5 plassene. Vinterdanserne med Marit Beate Kaasin på sleden er en av disse, videre vil vi nevne Ingebrigt Storli, Andre Bjørnstad, og kanskje kan Didrik Sand overraske selv med B spannet til Nina Skramstad, men som sagt dette blir åpent og veldig spennende.

Løypa er i år noe omlagt fra tidligere år. Åpningen blir et skue for alle, med start i Kjerkgata hvor de kjører oppover, krapp sving til høyre og så over Malmplassen. Videre går løypa østover mot Sverige til de gamle gruvene på Storvarts, før de svinger mot sørvest og kommer inn på den gamle løypa i Skjevdalen. Sjekkpunktene blir på de vante plasser. Målgangen er også i Kjerkgata, så løpet i år er i alle fall publikumsvennlig når det gjelder start og mål.

Kom å få med dåkk årets høydepunkt og bli med på folkefesten!

Sjekkpunktet i Tufsingdalen i 2011