Femundløpet 2012

Femundløpet 2012

Tekst: Bård Bakås

Foto: Line Rønning Bakås

Publisert 11. feb. 2012

Les om Jens sine betraktninger før løpet her

Se Femundløpets hjemmeside for resultater etc.

Da er årets Femundløp over for denne gang. En kald fornøyelse for mange, ned mot -40 på de kaldeste plassene i løypa.

En ny vri på årets start skapte en fin ramme for de publikumere som ikke var på Malmplassen. Kjørerne startet på verket, og kjørte via gangfelt og trange Rørosgater til hovedstarten på Malmplassen. Litt action da spannene rundet hjørnet nederst i Bergmangata, men det gikk heldigvis bra med alle.

Årets løp ble vel et av de aller kaldeste, og flere måtte avslutte allerede på Tufsingdalen og Drevsjø. Heldigvis var vet teamet f ullt konsentrert om å se etter frostskader tidlig i løpet, og mange hunder løp med dekken og annen beskyttelse under hele løpet.

600km. Igjen ble det seier til sølvreven fra Hurdal, Robert Sørlie. Etter lang kamp med Ralph Johannessen måtte Ralph gi tapt da han noen km før mål måtte legge en hund i sleden. Robert tok sin 10. seier, og virket uforskammet frisk da han kom til mål 24 min før Ralph. På 3. plass kom Rennbyggen Arnt Ola Skjerve susende inn, han hadde kjørt styggfort de siste mila fra Tolga og slo Ralph med over en time på det siste strekket. Når det gjelder våre "naboer" kom Stine Berget Nordvik inn til en knallbra 12. plass med hele 8 hunder i spannet. Det tyder på godt hundehold. Marius Moholt landet på 24. plass med sitt renrasede siberian spann, vi gratulerer.

400km. Fjorårets verdensmester Marianne Skjøthaug tok en meget knapp seier foran sin niese Ida Karlstrøm. Årets 3. plass ble tatt av Henry Coronica fra Italia/Sverige, og på en meget fin 4. plass kom fjellreven fra Kvikne, Ingebrigt Storli. Andre som må berømmes på 400km er Vibeke Grytbakk fra Røros som kom inn på en utrolig bra 11. plass og som hadde kjørt i mange km med knekt styrebøyle. Tore Hunsgård kom inn på en meget respektabel 21. plass med sitt nydelige siberian spann.

Juniorløpet. Her må alle beregnes som vinnere. Dette var årets nye klasse i Femundløpet som startet på Drevsjø kl 16 på lørdag, hadde 6 timers obligatorisk hvile i Tufsingdalen og kom i mål i samme målgang som de andre. De kjørte så fort at de omtrent tok tidtakerne på senga. Vinner her ble Ole Morten Borgersen fra Skien, med de lokale kjørerne Niklas Rogne og Amund Kokkvoll på 2. og 3. plass. Vi gratulerer Petter Sneeggen fra Klæbu som kom inn på 6. plass, under 1 time etter vinneren. Alle disse blir å regne med i tiden fremover, men de skal se opp for de unge jentene som kjører styggfort i denne klassen. Her vil vi nevne Vilde Amundsen Øren og Signe Schølberg.

I årets løp ble det veldig mange brutte løpere, og årsak for mange ble nok kulda. Det er ikke så greit å venne seg til den når høsten har vært varm og snøfri for mange. Mest overraskende er nok Sigrid Ekran som er fjorårets verdensmester. Nå tok hun ingen sjangser da hun snart setter kursen for iditarod i Alaska med sine hunder. Vi synes også synd på vinterdanserne som har slitt med uhell i oppstarten av sesongen da Marit skar seg stygt i hånda. Hun måtte gi seg etter at en hund fikk en skade da den snappet etter snø, og en annen skadet foten i et elgtråkk. Vår felles venn Torgrim Volden ga seg på Tolga, da hadde han bare igjen 5 hunder og da er det langt igjen til mål.

Slik er det å drive utendørsidrett her i det kalde nord. Noen tar overraskende gode plasseringer og noen må dessverre gi seg lenge før mål. Men aldri et surt fjes å se, selv om noen må svelge skuffelsen sin flere ganger før de vil prate med presse og kolleger.

Hele rammen rundt arrangementet blir bedre for hvert år. I år vil vi spesielt nevne åpningsseremonien på Malmplassen med både dans og musikk før deltakerne på 600 ble presentert. Her fikk vi se og høre den nye sangen "when heroes are made" som er spesielt laget til Femundløpet. Sangen er laget av Trine Rein og ble fremført av henne og Ronny Le Tekrø. Stemningsfullt.

Så nå gleder vi oss til neste år med mer spenning, kulde og de fantastiske hundene.

Les mer om dette på www.femundlopet.no eller www.sjekkpunktet.no.

Bård.

Emil Inauen i startområdet. Han skulle vise seg å takle kulda svært godt og endte til slutt på 4. plass i Femund 600.

Inger-Marie Haaland på startstreken med Bergstadens Ziir i bakgrunnen. Inger-Marie brøt løpet på Tynset, da gjensto litt over 10 mil av Femund 600.

Malmplassen ga en fin ramme rundt starten.