Femundløpet 2011

Femundløpet 2011,   - VM i langdistanse!

Les om Bårds betraktninger før løpet her


Femundløpets hjemmeside finner du her

Tekst: Bård Bakås

Som skrevet før ble det ikke noe Femundløp på oss i Larbak i fjor, så derfor er det med glede å si at i år var vi tilstede i stort monn. Til og med familien var på plass og fikk med seg starten av F600.

Undertegnede var med i arrangementstaben og fikk diverse oppgaver som frivillig. Her fikk jeg i alle fall komme nærme innpå utøverne da jeg var ankervakt ved starten på begge løpene. Har ikke vært så sliten på lenge, brukte muskler som det er lenge siden jeg har trent. For de som ikke vet hva ankervakt er så skal jeg forklare så enkelt som mulig. Når spannene kommer til startstrek må de holdes igjen til deres starttidspunkt kommer. Alle har anker på sleden som festes i et stort traktordekk som igjen er festet til en betongkloss på flere hundre kilo. Når hundene vet de skal starte står de og trekker alt de kan for å få starte, og når starttidspunktet er inne må ankeret trekkes noe tilbake fra traktordekket og gis til kjøreren. Å prøve å trekke tilbake 12 gale huskyer som er heltent til å starte ble en svett jobb, særlig når man tenker på at det startet 71 spann på torsdag og 130 spann på fredag. Alt gikk bra og jeg ble en erfaring rikere.

Hele opplegget i Røros sentrum før starten på torsdag er et skue som bare må oppleves. Hunder, biler, hundehengere, kjørere, handlere, presse og ikke minst tilskuere gjør dette til et herlig kaos. Selv om starten i år ble på dagtid og det magiske fotolyset for mange uteble fikk vi mange blinkskudd. Det som er utrolig er at ingen blir utsatt for skade eller ulykker når man tenker på alle hundene som står bundet og alle tilskuerne tett opptil.

Når det gjelder selve løpet ble dette en triller på F600. En kamp mellom Robert Sørlie og Sigrid Ekran som allerede fra Tufsingdalen var igang. Løpet ble som kjent vunnet av Sigrid med 3 minutters margin. Robert startet 5 minutter bak fra Tolga og kjørte innpå i hver nedoverkjøring men ble litt bak igjen i stigningene. "Jeg er litt for feit" sa Robert da han kom i mål. Tredje plassen gikk til Petter Warner.

På F400 ble det en litt overraskende seier til Marianne Skjøthaug med Elisabeth Edland og Ole Wingren på 2. og 3.

En del brutte spann ble det i år også, forklaringen på dette er at mange hunder fikk diare og en del hunder hadde problemer med å få ned pulsen på sjekkpunkt og måtte tas ut av løpet. Totalt brøt 33 spann på F400 og 31 spann på F600. Mange av disse var renrasede spann (i alle fall på F400), hva som er årsaken til dette er vanskelig å forklare, men mulig at renrasede hunder er mer ømfintlige for smitte? Eller har det med trening å gjøre? Jeg har i alle fall ikke noen fasit.

Foto: Jens L. Larssen

Sigrid Ekran på starten av Femund 600 torsdag i Storgata i Røros sentrum. Sigrid var storfavoritt til å vinne løpet ettersom hun vant i fjor, og hun har nå bevist at hun fortsatt er best.

Ned til venstre i bildet er Bård travelt opptatt med å kontrollere ankerfestet før Sigrid kan slippe i veg.

Robert Sørlie kom på 2. plass i F600.

Foto: Jens L. Larssen

Da årets løp var et VM må vi nok si at mediadekningen på riksdekkende kanaler glimret med sitt fravær, det var ikke mange sekunder som ble vist på TV. Dette er meget synd da dette er en idrett (les livsstil) som virkelig får hunder og mennesker til å yte sitt beste. Tenker også på alle kjørerne fra Frankmotunet som gjør en fantastisk bragd år etter år når utgangspunktet for mange av disse kjørerne har vært meget vanskelig.

For de som leser dette og kunne tenkt seg å komme helt innpå miljøet og kjørerne anbefales det å melde seg som frivillig. Her får du med deg absolutt alt hvis du vil. Jeg vil benytte anledningen til å takke for alle nye bekjentskaper og det miljøet som er i hundekjøring. Gratulerer til Femundløpets venner for arrangementet, dere er ikke store klubben men gjør en fantastisk jobb.

Bård.

Sjekkpunktet i Tufsingdalen. Robert Sørlie var knepent i ledelsen herfra men Sigrid var ikke langt etter. 

Foto: Ingrid Asklund Larssen