Svensk lappland

Svensk Lappland

Svensk lappland er nordeuropas største sammenhengende villmarksområde. Området er preget av enorme ødemarksområder med store sjøer og lange elver. Elvene starter gjerne ved grensa mot Norge og renner østover helt til Østersjøen. Sommeren 2007 var vi på kanotur i disse områdene. Etter å ha kjørt nordover ca 80 mil fra Trøndelag kom vi fram til småbyen Arjeplog, hvor vi kjøpte fiskekort og fikk instruksjoner om hvordan vi skulle oppføre oss hvis vi traff på bjørn.

Vi kjørte deretter på en grusveg til det sto et skilt med "her slutar vegen" ved den stoore sjøen Tjeggelvas. Her ved polarsirkelen satte vi sammen Ally-kanoen og padlet i veg med full oppakning og to hunder oppi kanoen. Den første dagen padlet vi i 11 effektive timer og forflyttet oss kun 15 kilometer! Sterk motvind førte til at vi padlet med en hastighet på litt over en kilometer i timen.

Neste dag veltet vi kanoen i et lite stryk i Piteälven. En elementær tabbe førte til at vi kom skjevt på strømmen, og når hundene ble urolige var vi egentlig sjangseløse og lå i neste øyeblikk i vannet og plasket. Etter en ufrivillig pause med tørking av klær etc. padlet vi til et sted der elva rant ut i et vann. Her startet fiskeeventyret. Aldri har vi fått så mye fisk på tur før!

Kjøp av fiskekort i Arjeplog. Nå sto det bare igjen å kjøre grusvegen utover til den store sjøen Tjegg-elvas før turen kunne starte.

Vi hadde stor glede av kanoen selv om vi fikk sterk motvind på Tjeggelvas og kanovelt i elva.

Piteälven viste seg å være et fiskeeldorado. Denne ørreten ble tatt på tørrflue med enhånds fluestang.

Jenshølen i Piteälven

Piteälven, eller Piteå som den også kalles, renner gjennom mange vann

Den stoore sjøen Tjeggelvas